Afval(beheer) uit het verdomhoekje

Als eigenaars en bewoners hun schouders zetten onder goed afvalbeheer, verlagen de afvalkosten en verhoogt de levenskwaliteit in het gebouw. We reiken graag 3 sleutels aan.

Afval en leefklimaat

Na 15 jaar als appartementsbewoner weet Matteo uit ervaring hoe belangrijk goed afvalbeheer is voor de levenskwaliteit in een gebouw. Weinig mensen zijn ermee bezig, tot het fout loopt. 

Denk aan de afvalberging, waar iedereen wel eens moet zijn. Overvolle containers of sluikstort zorgen er meteen voor irritatie bij bewoners en leiden vaak tot een vicieuze cirkel.

De uitdaging voor eigenaars:

Hoe krijg je je bewoners mee in goed afvalbeheer, zorg je voor een positief leefklimaat én bespaar je op afvalkosten? Dit zijn alvast drie sleutels:
  • Duidelijke sorteerafspraken voor nieuwe en bestaande bewoners, zodat niemand nadien kan zeggen: ‘Ja maar, dat wist ik niet!’
  • Signalisatie en communicatie die bewoners vriendelijk aansporen tot correct sorteergedrag. Helder en met een knipoog waar het kan.
  • Draagvlak bij bewoners. Als ze de meerwaarde van goed afvalbeheer begrijpen, dragen ze hun steentje bij en spreken ze er elkaar op aan.

Het resultaat?

Eigenaars en bewoners halen afval(beheer) samen uit het verdomhoekje. Bewust en correct sorteren wordt een evidentie, afval wordt quasi onzichtbaar en de levenskwaliteit in het gebouw stijgt. De bonus? Nieuwe bewoners nemen die goede gewoontes vlot over en het milieu vaart er wel bij.

Spreekt deze visie jou aan?

Zet de stap naar 360° afvalbeheer als VME of aanbieder van studentenhuisvesting. Nodig ons uit voor een vrijblijvend gesprek en krijg zicht op jullie besparing.